RSS

Nak Untung Ke @ Murah…Nak Rugi Ke @ Mahal? Sila Buat Pilihan Anda!

09 Mar

Assalammualaikum dan salam 1 emas..Apa khabar anda semua? Alhamdulillah bersua kita lagi dalam blog ini..Hari ini saya ingin membincangkan topik mengenai kerugian dan keuntungan jika kita silap membuat perhitungan serta membuat pilihan kedai emas yang mana untuk urusniaga emas. Ye la setiap perhitungan kita biasanya kebanyakkan hendak kepada keuntunggan. Tidak seorang pun di antara kita yang inginkan kerugian malah mahu keuntungan yang berlipat kali ganda lagi.

Baru-baru ini saya cuba membuat uji kaji harga emas dan urusniaga trade in barang kemas di kedai emas. Kajian ini dibuat adalah semata-semata untuk membuat perbandingan harga dan rujukan @ references jika ada sebarang pertanyaan customer nanti. Bahan uji kaji saya ialah gelang isteri kesayangan saya (Pn. Zuria Salmiah) yang beratnya 6g. Harga beli tahun 2006 pada harga RM500.00.

Anda mesti nak tahu di mana tempat uji kaji saya? Nak2! Tempat uji kaji yang menjadi pilihan saya ialah Plaza Angsana, Johor Bahru..Di sana terdapatnya 2 kedai emas yang begitu fopular dikalangan kita semua iaitu Wah Chan dan Habib Jewels..Kebetulan kedai emas ini terletak bersebelahan antara 1 sama lain.. Persaingan sihat ni. Ok jom lihat apa keputusan uji kaji ini….check it out!!!

Kedai Emas Wah Chan

Harga emas semasa = RM138/g
Berat Gelang = 6g
Susut Nilai (SN) = 20%
Nilai gelang = RM138/g X 6g=
Harga SN = RM828.00 X 20% = RM165.6
Harga sebenar : RM 828-165.6 = RM 662.4

Setelah dibuat perkiraan harga, promoter mengatakan saya perlu menambah dalam RM100++ untuk mendapatkan barang kemas yang baru yang beratnya sama dengan asal. Kenapa kena tambah tanya saya! Jawapnya upah tukang! Simple je…1 lg saya tanya kenapa susut nilai tinggi? jawabnya..susut nilai di sini paling rendah berbanding kedai emas lain. Kalo encik ada dalam 20g ke atas kita bagi susut nilai 18%. Perbualan saya tamat setelah mengatakan hasrat saya untuk servey dulu harga, jika berminat saya akan pergi ke situ semula..

Kedai Emas Habib Jewels

Harga emas semasa = RM138/g
Berat Gelang = 6g
Susut Nilai (SN) = 30%
Nilai gelang = RM138/g X 6g=
Harga SN = RM828.00 X 30% = RM248.8
Harga sebenar : RM 828-165.6 = RM 579.6

Sama seperti diatas, saya kena tambah RM 200++ untuk dapatkan emas baru yang sama berat dengan emas asal. Dengan rasa keciwa dan saya tidak bagitahu nak datang lagi dan ucapkan terima kasih atas layanan yang diberi.

Perbandingan Kedai Emas Public Jewellery dengan yang lain.

1. Konsep tidak menggunakan kedai. Dijual dengan harga borong iaitu 15% lebih murah dari harga emas pasaran*.
2. Tiada upah tukang dikenakan. Diulangi sekali lagi, tiada upah tukang dikenakan. Ingat!
3. Jaminan membeli balik dengan harga terbuka yang tertinggi.
4. Urusniaga adil dan telus. Harga jual beli mengikut harga antarabangsa yang dikemas-kini setiap 20 minit.
5. Tempahan internet. Kesenangan membeli 24jam sehari, 7 hari seminggu.
6. Jaminan kualiti dan ketulenan setiap barang kemas kami dengan cop tanda bunga raya (Penang Assayer).

* harga emas di pasaran = harga jualan kedai + harga upah tukang.

Sila Rujuk : publicjewellery.com.my

P/S : Pisst2, bisik saya kat telinga anda…nak untung ke nak rugi? anda tentukan ye…buatlah pilihan yang bijak!

 
5 Komen

Posted by di 09/03/2010 in Barang Kemas Emas, Emas

 

Label: , , ,

5 responses to “Nak Untung Ke @ Murah…Nak Rugi Ke @ Mahal? Sila Buat Pilihan Anda!

  1. wan mn

    11/03/2010 at 3:21 pm

    salam tuan…
    saya dari mula2 dah minat dgn produk publicjewellery ni…. mcm mana saya nk order, boleh ke guna nama tuan….hehehhe

     
    • abdul sapawi

      11/03/2010 at 3:45 pm

      Boleh…tidak jadi masalah..tuan boleh layari laman web publicjewellery tersebut…pilih yang mana berkenan di hati.. Sms @ call saya 0197233465, sila nyatakan no. kod dan harga produk.. tempahan dibuat untuk selama 2 minggu dan setiap tempahan hanya dikena cos penghantaran sebanyak RM20 sahaja. Pembayaran perlu dibuat setelah barang kemas ini sudah siap.TQ

       
  2. wan mn

    11/03/2010 at 3:31 pm

    salam tuan,
    saya setuju dgn artikel yg tuan paparkan ini, disini saya nk kongsi sikit( kalau x betul harap maafkan) kalau saudara2 pembaca berminat dgn barangan kemas ni, eloklah saudara beli dgn publicjewellery atau senang kontek saja en abdul sapawi…. sbbnyer benda ni dah terjadi kt saya, awal march dulu saya beli barang kemas kt kedai tut.. tut.. tut… dalam pasar smart pandan,,, tertulis barang 916 tpi bila di uji barang tu bkn emas 916… emas juga tp bkn pure 916.. dan timbangan nyer juga tidak menepati berat yg tertulis kt barang tersebut.. lari dalam 2gram.. untuk kepuasan bersama saya harap pembaca yg budiman belilah dgn rangkaian publicjewellery atau call saja en abdul sapawi….
    bukan nk mempromot tp itu adalah hakikatnya….

     
    • abdul sapawi

      11/03/2010 at 3:51 pm

      Terima kasih atas kepercayaan tuan terhadap perkhidmatan yang saya berikan. Untuk makluman barang kemas yang ditawarkan adalah dijamin kualitinya dan timbangannya mengikut berat yang telah tetapkan semasa anda membelinya. Jika terdapat kekurangan saya akan ambil kembali barang kemas ini dan gantikan dengan yang baru..Di sini kepentingan pelanggan dan kepuasan pelanggan yang saya utamakan.

       
  3. hanijam

    25/01/2011 at 8:05 pm

    sy berminat dgn cerita tuan dan ingin mengetahu lebih lanjut. tlg balas di email sy jika saya ingin berjumpa tuan kerana kita satu area..t.k

     

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: